M-am gandit ca e bine sa va arat cam ce implica sa creezi o bijuterie handmade.
Multa lume isi imagineaza ca o bijuterie handmade, este ceva ieftin si fara valoare. Eu zic "pacaleala" la o asemenea declaratie, pentru ca multa lume asociaza bijuteriile handmade cu ceva ieftin, fara calitate sau valoare.
      In primul rand se uita de valoarea muncii acelei persoane cand isi imagineaza un model, cand isi cumpara materialele si se chinuie o ora doua trei sau mai mult ca sa faca acea bijuterie. Da, sunt unele bijuterii handmade care nu sunt foarte solicitante in crearea lor, dar sunt prea putine...
      Motiv pentru care m-am gandit sa va prezint tutoriale incepand cu ceva intr-adevar simplu pentru care nimanui nu ii solicita vreo imaginatie deosebita...
 

Part 1

Incep cu ceva simplu, gen o bratara pe elastica pe care o putem realiza din materiale simple, daca avem in casa niste margelute de la bunica, sau putem sa cumparam niste materiale mai pretentioase, poate chiar in tendinte cu moda...





Primul tutorial pe care vi-l prezint este cel care m-a determinat sa incerc sa fac si eu bijuterii handmade...easy peasy...(cum auzeam mereu intr-un joc Facebook)...luam niste guta elastica, cateva margelute, cam ce avem la dispozitie, sau ne comandam...si ne punem pe treaba. Masuram guta elastica pe incheietura proprie, daca este creata pentru propria utilizare, sau masuram o dimensiune cat de cat utilizabila pt mai multe categorii.

Apoi insiram margelutele dupa bunul plac. Cand taiem guta lasam ceva mai mult material pentru a putea face inchiderea pe care o putem face prin doa metdode: un nod sigur care se poate intari cu un adeziv puternic si incolor...sau cu un crimp, ce necesita un cleste special de presare. Eu am ales mereu calea mai grea, deci am ales crimpsurile si clestii.

Interesant si captivant, nu? Acesta este abia inceputul...


  Part 2

Sa revenim atunci la treaba noastra cu un nou filmulet despre bijuteriile handmade. De data aceasta aleg un alt subiect si anume cerceii. 



Am ales ideea cerceilor in cascada, idee pe care am testat-o si eu cu Purple Rain si pot spune ca a iesit ceva elegant, finut, deosebit. Avantajul cerceilor realizati pe ace este acela de plus de rezistenta si eleganta. Urmariti filmul demonstrativ.

La asemenea modele se folosesc clestii de taiere si de facut bucle, deci fata de primul tutorial, am complicat deja un pic munca de creatie. Ideile vin usor, insa punerea in practica incepe sa se complice odata cu utilizarea a tot mai multe tipuri de materiale.

Odata ce folosesti sarme, ace, si alte obiecte metalice incepi sa folosesti tot mai multe unelte. Cu toate acestea, crearea lor ramane in continuare o placere.

Toate aceste tutoriale au contribuit la convingerea mea ca nu este imposibil sa faci bijuterii, cat timp esti capabil sa inveti metodele si sa le folosesti pe modele inventate de tine.
 

Part 3

Am inceput ideea de tutoriale direct cu practica in artizanat, fara sa va fac totusi o mica introducere in ce va trebuie ca minim de ustensile si materiale pentru aceasta meserie.

Iata mai jos o mica prezentare despre ce inseamna un start cu minimum de necesar. Veti avea nevoie de o serie de clesti cu ajutorul carora veti strange, taia, trage sau forma materialele.

 


Apoi, daca nu va descurcati cu un centimetru sau o ruleta, va luati acest suport de insirat margelele prin care va puteti masura exact necesarul de materiale pt o bratara sau un colier. Anumite bijuterii pot fi finisate prin noduri, asa cum ati putut vedea in primul tutorial, ceea ce e bine sa aveti atunci un adeziv puternic, gen Hypo CEMENT, transparent si foarte rezistent. 

Un comentariu:

  1. am urmarit blogul tau. merci mult de sfaturile date. vroiam sa stiu si eu de unde as putea sa iau si eu acesti clesti pt bijuterii.eu fqac cercei si am musai nevoie de clesti ca sa strang anourile respective. multumesc mult.
    and: feartheironmaiden@yahoo.com

    RăspundeţiȘtergere